Naujienos

Lietuvoje bus rengiami kvalifikuoti arboristai

2020 10 07

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro, Lietuvos arboristikos centro bei Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro pastangomis parengtas ir patvirtintas Arboristo kvalifikacijos aprašas. Tai reiškia, kad Lietuvoje bus rengiami kvalifikuoti Arboristai.

Dauguma Europos Sąjungos šalių vis dar neturi galimybės suteikti arboristo kvalifikacijos, vadinasi, organizaciniu lygmeniu, atsiveriančiomis galimybėmis Lietuva žingsniu priekyje.

Šiuo metu Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro užduotis – parengti Arboristo mokymo programą pagal patvirtintą kvalifikacijos aprašą. Metų trukmės mokymo programa bus pradėta rengti netrukus ir tikimasi, kad nuo 2021 metų balandžio mėnesio jau bus galima stoti į šią programą per LAMA BPO sistemą.

Arboristas yra aukštos kvalifikacijos specialistas, siūlantis sumedėjusių augalų, augančių miestų ar parkų teritorijose, priežiūros sprendimus. Arboristai gali būti pavadinti medžių gydytojais – jie prižiūri augalo požeminę ir antžeminę dalis, pasinaudodami išsamiomis biologinės įvairovės, gamtosaugos, medžių ekosistemos ir kitomis žiniomis. 

Arboristas yra ne tik aukštalipys, jis medžio - mikrobuveinės daugeliui organizmų – tyrinėtojas. Medžio viršūnėje, kamiene ir šaknyne klesti nuostabi gyvasčių karalystė. Gera praktika arboristas laiko mirusios medienos, saprofitinių buveinių (paprastai vabzdžiams ir grybams), sinoikijos (paukščiams ir žinduoliams), epifitinių (augalams, kerpėms), komensalizmo (augalams) formų išsaugojimą.

Taigi, Arboristas siekia įvertinti medžio būklę, jį išsaugoti bei globoti, kad pratęstų jo gyvenimo laiką. Arboristas bando kompensuoti ir atkurti tą biologinę įvairovę, kurią, deja, neteisingai informuoti sanitarinės apsaugos sodininkystėje, miškininkystėje, parkininkystėje, želdininkystės, kraštovaizdžio architektūroje dirbę specialistai naikino pastaruosius 50 metų. 

Apie artimiausius arboristų mokymus skaitykite čia.