Naujienos

Nauja mokymo programa būsimiems apdailininkams – galės mokytis kelių modulių iš karto

2021 03 09

Alisa Guseva

Apdailininko profesija – populiarus pasirinkimas Lietuvoje. Kiekvienas apdailininkas žino, kad labiausiai vertinamas tas, kuris geba atlikti daugiau apdailos darbų: ir dažyti, ir plyteles kloti, ir tinkuoti. Atitinkamai, dauguma darbdavių tikisi, jog vienas žmogus mokės kokybiškai atlikti iš karto kelių specialybių darbus.

Todėl įprastai, ambicingi Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro mokiniai stengdavosi patenkinti sparčiai kylančius darbo rinkos kriterijus. Siekiant išplėsti savo kvalifikaciją, ankščiau mokiniai turėdavo mokytis kiekvieno modulio atskirai, kas užimdavo daug laiko. Tačiau Jeruzalės mokymo centras surado sprendimą – naują profesinio mokymo modulinę programą sudarė taip, kad vienų mokymų metu turėtų galimybę išmokyti tokių specialybių kaip dažymas, plytelių klojimas tinkavimas ir kt.

Programą sudaro apie 80 procentų praktikos ir 20 procentų teorijos. Praktiką mokiniai atlieka dirbtuvėse, o po kurio laiko jiems suteikiama galimybė atlikti gamybinę praktiką įmonėse, kur specialistai susipažįsta su profesija realiose darbo sąlygose. Dažnai įmonės mokiniams pasiūlo įsidarbinti, žinoma, už konkurencingą atlyginimą.

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras turi pačias didžiausias kūrybines dirbtuves Lietuvoje – vien dažymo ir dekoravimo mokymui skirta virš 200 kv. metrų patalpų. Mokytojai dar kitaip jas vadina Jeruzalės dažymo mokykla, kurioje profesijos specialistai kartu su mokiniais testuoja medžiagas, įvairius dekoratyvus, „važinėjančius“ namus bei sienas.

„Išsiskiriame tuo, kad dirbame ne tik rankomis, bet turime ir mechanizuotą paruošimą – turime įrangą, kuria purškiame medžiagas, dažome didelius plotus“, – džiaugiasi VJDRMC mokytojas Kęstutis.

Nauja modulinė programa išplečia apdailininko galimybes. Tai reiškia, kad šios srities specialistas galės sudaryti sąmatas, skaityti brėžinius, pasiūlyti klientui pačias pažangiausias medžiagas, ekonominį naudingumą, apskaičiuos medžiagų išeigą bei, kiek jų reikia pastatui / patalpai. Taip pat gebės parinkti ekologišką ir ekonomišką pasiūlymą, žinos, kaip utilizuoti medžiagas.

„Mažiau nei per 10 mėnesių, naujoji programa suteikia formalų „superinį“ apdailininko pažymėjimą“, – taip apie naują apdailininko modulinę profesinio mokymo programą atsiliepė vienas iš Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro mokytojų. Mokymus baigęs mokinys gauna formalų pažymėjimą, kuris galioja visose Europos Sąjungosšalyse.

Mokinys, visiškai neturintis patirties, gali mokytis pagal šią programą. „Be abejonės, tiems, kurie yra, nors ir nedaug, bet susiję su statybų veikla, bus lengviau, bet nėra nieko neįmanomo. Mes prisideriname prie kiekvieno mokinio individualiai“, – dalinasi Kęstutis.

Grupės renkamos kiekvieną mėnesį. Stojimai galimi asmeninėmis lėšomis arba per Užimtumo tarnybą (UŽT), kuomet ji kompensuoja lėšas.